Коли дому Господь не будує, даремно працюють його будівничі при ньому! 
  Коли міста Господь не пильнує, даремно сторожа чуває! (Пс.126:1)             
П'ятниця, 29.03.2024, 15:02 Вітаю Вас Гість!
ЧОРТКІВ ДУХОВНИЙ - сторінка духовного життя міста  Головна | Реєстрація | Вхід | RSS | Форум

УВАГА! ЗМІНИЛИСЬ РЕКВІЗИТИ ДЛЯ БЛАГОДІЙНИХ ВНЕСКІВ!

Анонс майбутніх подій


Життя парафії

    Церква Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії м. Чортків -це твоя парафія! 
    Пропонуємо тобі розпорядок життя нашої Церкви протягом тижня (раптом пригодиться ): 
    * ПОНЕДІЛОК 
    18.30 – зустріч ‘’Матері в молитві’’ в Церкві, і в домашніх групках. Кожного першого понеділка місяця – спільна зустріч всіх групок у Церкві. 18.30 – зустріч ‘’Братства Чоловіків Св. Йосифа’’ (в приміщенні ‘’КАРІТАСУ’’)
    * СЕРЕДА 
    Молитва за зцілення з мощами Св.Пантелеймона (після вечірньої Служби Божої)
    * ЧЕТВЕР
    18.30 – курс ‘’АЛЬФА’’ 
     *П’ЯТНИЦЯ
     17.00 – зустріч дітей 5-8 класів у спільноті ‘’СЕРЦЕ МАРІЇ’’ 18.30 – зустріч Спільноти ‘’Віри, Надії, Любові і матері їх Софії’’ 
     * СУБОТА
     18.00 – зустріч ‘’Української молоді Христової’’ 
     * НЕДІЛЯ
     12.00 і 14.30 – ‘’Недільна Школа’’ для учнів молодших класів. 18.00 – зустріч ‘’Біблійного гуртка’’ (в Церкві). 

     Для членів СПІЛЬНОТИ: Вівторок – особиста молитва за групу Прослави і групу творчості; Середа – особиста молитва і добровільний піст за СПІЛЬНОТУ. Ми разом, і разом нам тепліше…

Календар

«  Вересень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Категорії розділу

Мои фотографии [9]
У цьому розділі зібрані персональні фото.
Моя родина [0]

Форма входу

Пошук

Наше опитування

Дайте оцінку сайту
Всього відповідей: 347

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Вересень » 12 » Що маємо знати про храм і богослужіння?
08:46
Що маємо знати про храм і богослужіння?

 

Вечірня: псалом 103-ій   

Літургічні рубрики називають псалом 103-ій «передначинательним», він бо починає і саму відправу, і ряд тих псалмів, які входять у склад Вечірні. Та цю назву він успадкував від псалма 140-го, що в давнину був на початку цього богослужіння.

103-ій псалом потрапив на початок вечірні, правдоподібно, з палестинського монашого послідування вечірні, яка після іконоборства служилась у соборі Софії.

Даний псалом має дві частини: космогонічну і контемплятивну. В І-ій частині священний автор описує діло творення, згідно з початковими книгами Буття. Отже: покликання Бого до існування світла, води, хмар, вітрів (ст. 2-4); виникнення суші і моря, розмежування вод і закріплення суходолів (ст. 5-9); наводнення землі джерелами і вирощення рослин-квітів (ст. 10-12); поява морських тварин і рослин на суходолі: пшениці, вина, оливи – звірятами (ст. 16-18); устійнення днів та пір року (ст. 19-23). ІІ частина – це насправді «філософія богослов’я». В очах священного автора людська душа – це немов те безкрає море (ст. 24-25); життя – смерть, усі створіння землі в Божих руках: «Зішлеш Твій дух – вони оживають, і Ти відновляєш лице землі. Нехай слава Господня буде повіки, нехай Господь радіє творами своїми» (ст. 30-34).

Краса сотворених речей, гармонія всього існуючого спонукає старозавітного поета заспівати величний гімн прослави Творця. Наприкінці, однак, у ці радісні тони вплітається прикрий дисонанс: згадка про грішників, які вносять розлад у щасливу гармонію природного ладу. Тож вирікає псалмопівець: «Нехай грішники з землі щезнуть, і беззаконних більше хай не буде!» Ці слова пізніше, на «Блажен муж», матимуть і пояснення і практичне застосування. Тут вони виступають як той літургічний елемент, що пізніше знайде повноту свого оформлення.

Після цього дисонансу священний автор знову вдаряє у величний, дзвінкий акорд початкової пісні прослави: «Благослови, душе моя, Господа!» і закінчує єврейським «Алилуя», щоб воно радісним гомоном неслось по всій вселенній аж до небес.

     В Києво-Печерській Лаврі, чернецтво витворило свій власний спосіб вокального 103-ого псалма. Його розпочинали з низького тону й поступово щораз більше його підвишували, щоб кінцевим стихам надати радісної величності.  У нас тепер 103-ій псалом проказується двома хорами по черзі. В більші свята його співається як особливий розспів, на зразок своєрідного речитативу, надаючи перевагу зрозумілості змісту, а потім мелодії.

Відповідальний за рубрику: о. д-р Мирослав Думич

Переглядів: 390 | Додав: chortkiv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]